Táplálkozási alapelvek a vércsoport szerinti diéta

HORFITT táplálkozási alapelvek-a vércsoport szerinti diéta

Elsősorban azt szeretném letisztázni, hogy nem mindenható, és nem örökérvényű a vércsoport szerinti étkezés.

Én magam a ketogén étrend híve vagyok, de sok elemet használok a 0-ás vércsoportú étrend mintájából, és mindjárt fel is tűnik, az egyezés a paleo, ketogén és a 0-ás vércsoport között.

Honnan is ered és mit jelent ez, az egészségetek szempontjából?

A paleolit korban (2,6 millió év), az első vércsoport a 0-ás volt.

Az ezt követő 3,5 millió évben (neolitikum) a letelepedés következtében jelentek meg a hüvelyesek, a gabonafélék, a tejtermékek, ekkor jelent meg a B-s vércsoport, később az A-s, és legvégül az AB-s.

Nem állíthatom, hogy 100 % -ig működik a CSAK vércsoport szerinti diéta, de azt igen, hogy kombinálva a ketogénnel és a test jelzéseit figyelve, EGYÜTT működik, ezt heti szinten, több, mint 10 éve látom a vendégeimen és nagy örömmel tudatják velem, hogy a közérzetük teljesen megváltozott, sokkal több energiával bírnak és kevésbé fáradékonyak, ugyanakkor nem éheznek, nem jár „fájdalommal”, nem kell folyamatosan kalóriákat számolgatni, csak a minőségi és az egyedi emésztést kell figyelembe venniük és élvezni a jótékony hatását. Maga az étrendünk kialakulása nagyban függ a szocializációnktól is. Amikor egy 0-ásnak azt mondom, hogy tojás, kolbász, szalonna és sok-sok zöldséget kell ennie, nagyon megörül és jól érzi magát tőle, amíg ugyan ezekkel egy A-s rosszul érzi magát.

A vércsoport szerinti étkezés az emésztésről szól, vagyis egyél olyanokat, amelyet könnyen tudsz megemészteni, mert amit nehezen emésztesz az nem jól szívódik fel, vizet köt és mérgez.

Nekem, mint 0-ásnak hiába mondják, hogy a tej és a rizs jó, mert tökéletes a glikémiás indexe. Hiába, ha engem felpuffaszt és diszkomfort érzetet okoz. Ugyanez áll fenn, ha egy B-s vércsoportútól elveszed a rizst és a zabpelyhet, kétségbeesik.

Ne aggódj, ha te sem tudod a vércsoportodat, a lakosság nagy része sem tudja, viszont mindenki számára fontos, hogy kiderítse a saját vércsoportját és/vagy feltüntesse valahol legalább egy papíron az iratai mellett, ugyanis egy esetleges baleset során körülbelül 2 órába telik mire kiderítik a vércsoportodat, ez pontosan 2 óra mínuszt jelent…

 

Vércsoport kiderítése:

– a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetik

– véradás előtt az alkalmasságot orvosi vizsgálattal állapítják meg és az olyan személyek, akik első alkalommal adnak vért életük során, a vércsoport előzetes meghatározása is megtörténik, így amennyiben teheted így derítsd ki a vércsoportodat és tegyél jót 😊

– laborban történő vércsoport meghatározás gyorsteszttel (nem hivatalos- kb. 3000-3500,- Ft), laboratóriumi vércsoport meghatározás, ellenanyagszűrés (10.000,- Ft)

 

Vannak még érdekes felfedezések e téren: a legtöbb élvonalbeli nehézatléta, bodys, erőemelő stb… B-s vércsoportú.

Az aerob sportokban nagyobb számban találhatóak 0-ás vércsoportúak.

Posted in

Hór László

Szóljon hozzá!

Foglalj most időpontot

csak egy kattintásra vagyunk tőled