Bemelegítés avagy miért Ne blicceld el

Írhatnék arról, hogy a bemelegítés milyen fontossággal is bír,

mert ez így van és arról is, hogy mekkora szerepe van a sérülések, húzódások megelőzésben, valamint még sok-sok, igaz…azonban közhelyes dolgot.

 

Ezért úgy döntöttem elmesélem nektek a történetemet, amely elég meggyőző lesz ezen a téren számotokra, hogy

miért is NE blicceljétek el:

 

Mindig is végeztem bemelegítést a konditeremben, a Vasas ökölvívó klubjában, a KSI-ben, azért, mert kötelező volt, de alapvetően is éreztem a szükségességét.

Ennek ellenére, állandóan sérüléssel küzdöttem.

A végén már odáig jutottam, hogy kötelező jelleggel edzettem, egyáltalán nem élveztem az edzést és törekedtem csak olyan gyakorlatokra, amik nem okoznak fájdalmat (nem sok ilyen volt, teszem hozzá), a sarkamtól egészen a nyakamig mindenhol volt valami kicsi fájdalom.

 

Akkor még nem sejtettem, hogy miért.

 

Az okok a következők voltak: 

  • a futást állandóan túlvállaltam és beleestem a túlterheléses sérülések tipikus példájába,
  • a súlyzós edzésen sok olyan gyakorlatot végeztem, ami nem természetes mozgás, mint például a nyak mögül nyomás rúddal,
  • valamint azt se tudtam, hogy az ízülettel is foglalkoznom kell, nem csak az izmokkal és a keringéssel.

 

Sokszor nevettem magamban, mikor valaki gyógytornára járt, ellenben ma kötelezővé tenném mindenki számára.

 

Sokat szenvedtem a fájdalommal, alig tudtam lehajolni is, de a sok olvasás, kutakodás közben rátaláltam egy emberre, ő pedig nem más, mint Michael Boyl, akinek a bemelegítési stratégiája hozta el számomra a megváltást.

 

Ami áll:

  1. SMR hengerezésből, mellyel föllazítod az izompólyát, és szétnyomod a trigger csomókat.

Izompólya: tulajdonképpen maga a kötőszövet, amely egy minden izmot (szervet)beburkoló laza hálós szerkezetű szövet.

Trigger pont/csomó: köznyelv izomcsomónak emlegeti, helyi vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak

  1. Ezután következik a statikus nyújtás. Igen, az edzés elején, azért, mert a végén elnagyolod, mert rohansz és azért, mert egyszerűen jót teszel vele magadnak.

A testépítők/ erőemelők tudom, hogy nagyon ez ellen vannak, hisz állításuk szerint erővesztéssel jár, de ez csak abban az esetben igaz ha, túlnyújtod az izmaid, illetve nem mobilizálsz utána.

  1. A statikus nyújtás után következik a MOBILIZÁCIÓ, amit hívhatnék dinamikus jógának, gimnasztikának stb. Sokféleképp jellemzik, szerintem a gyógytorna, a jóga, és a gimnasztika elegye. Ami a lényeg, hogy így végre foglalkozol az ízületeiddel is.

 

A futás NEM bemelegítés, az keringés fokozás. Mindenkinek a csípője be van szűkülve és a lapocka közelítője elernyült, ezért fáj a derekunk, a térdünk és a vállaink.

 

Mióta ezzel a módszerrel dolgozom, a meglévő sérüléseket hamarabb rendbe tudom hozni és ezt látom kivétel nélkül vendégeimen is, valamint a sérülés kialakulását nagyban meg lehet előzni, szinte 100%-ban.

 

Még egy tapasztalati jótanács: mozgatással gyógyítunk, de csak a fájdalom mentes mozgatással és nem inaktív fekvéssel, pihentetéssel. Természetesen itt most nem a törésről- szakadásról beszélek.

 

A részletek miatt, keressétek a HORFITT-et vagy engem bátran, fő profilunk a személyi edzés és a rehabilitáció. Fájdalom mentes sportolást kívánok!

 

Posted in

Hór László

Szóljon hozzá!

Foglalj most időpontot

csak egy kattintásra vagyunk tőled